Fönsterbyte

Bor du i ett gammalt hus så kan det vara lönt att göra ett fönsterrenovering, bland annat för att fönsterpartierna är en av de ställena på ett hus som slits mest och till slut räcker det inte enbart med renovering och underhåll. En annan anledning till att göra ett fönsterbyte är att du kan vara ett mer energieffektivt hus eftersom gamla fönster oftast inte kan hålla ute temperaturskillnader lika bra som moderna fönster kan.

Anlita någon som kan

Renovera och underhålla sina fönster är något de flesta husägare klarar av på egen hand men att byta fönster helt och hållet kan vara lite klurigare och är ett mycket större arbete, därför kan det vara bra att anlita någon som kan göra detta om man själv känner sig osäker. Självklart kostar det en del att anlita någon som kan göra detta, men det kan det vara värt i slutänden som jobbet blir bättre gjort. Kom ihåg att alltid ta in olika offerter innan du skriver kontrakt med en firma, det ska du alltid göra när du tänker anlita en hantverkare och kom också ihåg att du får göra ROT-avdrag på arbetet hantverkarna utför. Räkna med att hantverkare kommer att kosta cirka 400-700 kr per timme och hur lång tid arbetet tar beror såklart på hur mycket fönster du har på huset.

Olika slags fönster

När du ska byta fönster så måste du bestämma dig för vilka slags fönster du vill ha, det här kan firman du anlitar för bytet hjälpa dig med eller så kan du själv söka information om olika fönster och bestämma vad du vill ha. De vanligaste fönsterna som man brukar välja mellan är klassiska tvåglasfönster och treglasfönster, nu för tiden är båda varianterna energieffektiva men treglasfönsterna är fortfarande något mer isolerande. Både fönstervarianterna finns med olika effektiva isolerglas, så det är viktigt att kontrollera U-värdet på glaset innan köp.