Fönsterrenovering

Bor du i hus och har planer på att bo i samma hus under en längre period så kommer du med största sannolikhet inte slippa undan en fönsterrenovering. Fönsterpartierna är faktiskt en av de delar på ett hus som behöver mest underhåll för att hålla sig hela och ge en bra funktion. Det spelar ingen roll vilket klimat och väder det är; sol, regn, snö, fukt, torrt, allt kommer att ge slitage på fönsterpartierna på ett hus. Försummar man underhållet av fönsterpartierna så kommer hela huset att påverkas av det, inte minst så ger det ett väldigt tråkigt intryck på ett annars fint hus men det ger också sämre funktion på huset, exempelvis så kan dåligt underhållna fönsterpartier släppa in mycket kyla.

fönsterrenovering

Vad som är viktigt att tänka på vid en fönsterrenovering

Bor du i ett hus, speciellt ett lite äldre hus så kommer du efter ett tag att bli duktig på att underhålla dina fönster eftersom det är något du behöver göra regelbundet. Efter tid kommer du att märka vad som är viktigt att tänka på just för ditt hus för att de ska få så bra funktion som möjligt.

Man brukar säga att det finns nio viktiga ställen att hålla koll på och undersöka noga när man inspekterar sina fönster. Dessa ställen på fönsterpartierna är svaga punkter och det är på dessa ställen man oftast brukar upptäcka slitage så som rost, flagad färg, sprickor i tätningen och liknande. Se till att välja rätt typ av färg, fasadfärg för fasaden och fönsterfärg för fönstren. Om detaljerna som är tillverkade i metall, exempelvis gångjärn och hörnbeslag har mycket rost på sig bör dessa bytas ut helt och hållet och de enbart har måttligt med rost så brukar det gå bra att slipa bort detta och sedan måla med rostskydd. Var också noga med att kontrollera både över- och underblecket på fönstret eftersom dessa har stor skyddande funktion av hela fönstret.

Till sist – när allt är klart

Se till att hålla dina fönster skinande rena genom att regelbundet putsa dem. För att undvika repor är det viktigt att först torka av ingrodd beläggning på utsidan med en ordentligt våt trasa. Därefter går du på med fönsterputs. Ett annat alternativ är att anlita en städfirma som regelbundet putsar fönstren. Då blir det ordentligt utfört och du minimerar risken för irriterande repor och annat slitage på ytan.