Finansiera husrenovering med lån

Dags att riva ut, förnya och renovera? En renoveringsklassiker är badrummet och köket. Dessa två rum är oftast utsatta för en utpräglad renoveringsiver. Av någon anledning har köket och badrummet blivit verkliga statusmarkörer på boendet och livsstilen. Det är oftast dessa utrymmen som andra lägger märke till och därför prioriteras dessa vid renoveringar.

Tidigare var det till matrummet och salongen man visade nyfikna besökare när man ville framhäva sin status och boendemiljö, men det har fått ge vika för köket och badrummet. Det tidigare finrummet, salongen eller separerade matrummet har idag alltmer fått integreras med det exklusivt inredda köket. Öppen planlösning är idag mer regeln än undantaget. Tidigare i historien vore det förmodligen otänkbart att ha fingästerna nästan sittandes inne i köket.

Funktionen, skicket och underhållet av ett hus bör gå före alla andra estetiska renoveringar. Att man inte gillar det rosaröda kaklet från 70-talet i badrummet eller det bruna klinkergolvet i hallen – det kan få vänta. Om taket är eftersatt och risken finns att det tränger in vatten i huskonstruktionen; om källaren är fuktskadad riskerar det att ge huset sättningsskador i byggkonstruktionen. Därför är det viktigt att åtgärda detta först. Starta alltid med att renovera där det gör mest nytta för husets skick, funktion och bevarande.

Tänk på detta vid lån till renovering

I regel behöver man på ett eller annat sätt finansiera planerna på att riva ut det gamla och sätta in det nya. Lösningen blir att låna till husrenoveringen, vilket inte brukar vara några som helst problem. Kontrollera flera långivare och jämför med varandra. Ställ den egna banken mot väggen om det finns konkurrerande banker och långivare med bättre villkor. Se till att få bästa möjliga lånevillkor. Huset är en riktigt bra säkerhet för banken.